onsdag 2 februari 2011

Recept: Krämig chokladpaj

Receptet är till en liten pajform.

280 g. digestivekex
125 g. smör
½ dl. mjölk
225 g. mörk choklad, minst 70% kakao
2 dl. matlagningsgrädde (15%)
vispad grädde eller glass till servering

Lägg digestivekexen i en plastpåse och använd en kavel för att krossa kexen till smulor eller använd en matberedare.

Smält 25 g. av smöret tillsammans med mjölken.

Häll blandningen över kexsmulorna och bland väl med fingrarna.

Pressa ut smulblandningen i en pajform och kyl i ca. 15 min.

Lägg chokladen i en värme-säker skål, sätt skålen i en kastrull med sjudande vattem och låt chokladen smälta.

Rör ner resten av smöret i den smälta chokladen och rör ihop till en jämn smet.

Ta bort skålen från värmen och rör snabbt ner grädden.

Blanda krämen tills den är slät och häll den i formen.

Ställ formen i kylen och kyl i 2 timmar, tills krämen har blivit fast.

Ta fram pajen en liten stund innan servering, då blir den som godast.

Servera med vispad grädde eller glass och toppa med lite riven choklad.

Vill man lyxa till det lite kan man strö tärnade nötter ovanpå chokladen precis innan man ställer in den i kylskåpet.

Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett litet spår efter dej...